Δελτίο Τύπου 4-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4ο / 2012
ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΚ στις 18/5/2012

 

 Στις 18/5/2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση  της ΟΣΤΟΕ με τον πρόεδρο  του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ.  Σούλτς μετά από πρόσκληση  του ιδίου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη συνάντηση του κ.Σουλτς  με την ΟΣΤΟΕ ,  ο οποίος υλοποίησε  τη δέσμευση του για περαιτέρω συζήτηση των προβλημάτων  των συνταξιούχων μετά τη πρώτη  συνάντησή μας στις  28 Φεβρουαρίου  2012.

Κατά  τη συνάντηση το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΟΣΤΟΕ κ. Ιγνάτιος  Πλιάκος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κ.Σούλτς  για τη συνέπεια  και το ειλικρινές ενδιαφέρον που επιδεικνύει  για τα προβλήματά μας, του  μετέφερε την αγωνία, την αγανάκτηση, τον θυμό, την απόγνωση και την απελπισία που βιώνουν  οι έλληνες συνταξιούχοι, γιατί μετά από 35 έως  40 χρόνια συνεχούς εργασιακού βίου και πληρώνοντας ανελλιπώς τις υψηλές ασφαλιστικές τους εισφορές  καθώς και  εκπληρώνοντας στο ακέραιο - μόνοι αυτοί - τις φορολογικές τους  υποχρεώσεις, ήλπιζαν  μετά το πέρας του εργασιακού τους  βίου, να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Αντ΄ αυτού αντιμετωπίζουν συνεχείς μειώσεις των συντάξεων τους  με χαριστική βολή το τελευταίο νόμο  που μειώνει κατά 12% όλες τις συντάξεις πάνω από 1300 ευρώ και κατά 20% τις επικουρήσεις.

Ταυτόχρονα  επεσήμανε ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα έχουν διαλύσει την μεσαία τάξη  και με τις οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων, το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων βρέθηκε κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η κατάσταση αυτή  σε συνδυασμό με την ανεργία  η οποία έχει φθάσει το 22%, δηλαδή  1.200.000   ανέργους και ιδιαίτερα στους νέους σε πανευρωπαϊκό  ρεκόρ που περνά το 54%, έχει διαλύσει την ελληνική οικογένεια  και απειλεί άμεσα τον κοινωνικό ιστό.

Τέλος ζήτησε  για μια ακόμη φορά την ουσιαστική  βοήθειά του κ. Σούλτς μέσα από τις δυνατότητες που του  παρέχει το αξίωμά του  και το νέο κλίμα που δημιουργείται στην  Ευρώπη. Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι εξ’ αιτίας των παραπάνω,  καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα απελπισίας  και κατάθλιψης των συνταξιούχων και αν συνεχισθεί ο κατήφορος των συντάξεών  θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Παρουσίασε κατόπιν τους υπόλοιπους προσκεκλημένους που παρευρέθησαν στη συνάντηση  οι οποίοι αντιπροσωπεύουν  350.000  Συνταξιούχους και μαζί με τις οικογένειες τους φτάνουν τις 700.000:

 

  • Από τον χώρο της  ΟΣΤΟΕ , Το Διοικητικό Συμβούλιο και  οι Πρόεδροι όλων των Συλλόγων Συν/χων των Τραπεζών της δύναμης της.
  • Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών συνταξιούχων (ΠΟΠΣ)  Ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Μπουρδούκης και μέλη του Προεδρείου.
  • Από τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) Ο Α’ Αντιπρόεδρος  κ. Οικονομόπουλος Αναστάσιος  και μέλη του Προεδρείου της ομοσπονδίας. 
  • Από τα Ελληνικά  Ταχυδρομεία  (ΕΛΤΑ)  ο Πρόεδρος κ.  Ζώης Ιωάννης και μέλη του Προεδρείου της Ομοσπονδίας .
  • Από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής  (ΟΑΣΑ)  ο Πρόεδρος  κ. Ταταράκης  Θεοχάρης και μέλη του Προεδρείου της Ομοσπονδίας.
  • Από τον Οργανισμό Συγκοινωνιών Ελλάδος  (ΟΣΕ)  ο Πρόεδρος κ. Βασιλόπουλος Παναγιώτης και μέλη  του Προεδρείου της Ομοσπονδίας.

 Αφού άκουσε όλες τις τοποθετήσεις ο κ. Σουλτς, πήρε το λόγο και είπε ότι παρότι βρίσκεται σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και λυπάται για τη κατάσταση αυτή των συνταξιούχων, δυστυχώς όμως  δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι που θα μπορέσει να αυξήσει άμεσα τις συντάξεις γιατί το ελληνικό χρέος είναι πολύ υψηλό, ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ και  οι προβλέψεις είναι ότι θα κατέβει στο 120% του ΑΕΠ γύρω στο 2020.Η μόνη ελπίδα για τη χώρα μας είναι η οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και θα δημιουργήσει  νέες θέσεις εργασίας. Τόνισε  ότι πάγια θέση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ότι η λιτότητα αποτρέπει την ανάπτυξη. Πιστεύει όμως ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες στην Ευρώπη ,ώστε να μιλήσουμε για σύμφωνο ανάπτυξης και έχει πλέον τη δυνατότητα να φροντίσει  ώστε το βάρος να πέσει στην  αναπτυξιακή πολιτική  που θα οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης

Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι πάντα πολύ σημαντικός ο αγώνας ενάντια στη φοροδιαφυγή .Θεωρεί απαράδεκτο και εθνικό όνειδος το γεγονός ότι εν μέσω της ελληνικής κρίσης, κάποιοι  έλληνες μεταφέρουν τα χρήματα τους σε φορολογικούς παραδείσους ,καθώς και ότι αγοράζουν ακριβά ακίνητα στο Βερολίνο. Πιστεύει ότι η  ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τις ελβετικές τράπεζες ώστε να υπάρχει έλεγχος των καταθέσεων. Επίσης θεωρεί ότι με κάποια απλά μέτρα όπως ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα μπορούσε να αποφέρει άμεσα έσοδα στη χώρα μας.

Στη συνέχεια ο κ.Σουλτς εκφράσθηκε με θερμά λόγια για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι μια υπέροχη χώρα  και πατρίδα της δημοκρατίας. Ήταν ,όπως μας είπε 19 χρονών, όταν έπεσε η δικτατορία, γεγονός που του προκάλεσε μεγάλη αγαλλίαση και τα επόμενα χρόνια κατάρρευσαν και άλλες δικτατορίες στην Ευρώπη  Πρέπει λοιπόν αυτή τη δημοκρατική Ευρώπη να σταθεροποιήσουμε.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μεταφέρει τις θέσεις των συνταξιούχων που ειπώθηκαν στη συνάντηση και τις οποίες έλαβε υπόψη του πολύ σοβαρά , ώστε  να καταλάβουν όλοι οι αρχηγοί και οι κυβερνήσεις των κρατών ότι αυτό που χρειάζεται άμεσα  είναι η πολιτική της βιώσιμης ανάπτυξης.

            Σε παρέμβαση μετά το τέλος της Ομιλίας του κ. Σούλτς, ο Πρόεδρος κ. Ι. Πλιάκος επεσήμανε: «Τα περισσότερα που μας είπατε  είναι γνωστά και συμφωνούμε, πλην όμως δεν μπορεί η Τρόϊκα να μας κουνάει το δάκτυλο και όταν υπολείπονται 300 εκ ευρώ να δεχθεί  (δεν γνωρίζω εάν το είχε προτείνει η Τρόικα) να περικοπούν οι συντάξεις των συνταξιούχων, ενώ θα έπρεπε  να προτείνει τα χρήματα αυτά να βρεθούν από τους φοροκλέφτες και την εισφοροδιαφυγή» και για μια ακόμη φορά τόνισε ότι οι  συνταξιούχοι  μπορεί να είναι  απόμαχοι της  δουλειάς όχι όμως και της  ζωής και όταν οι νόμοι που  επιβάλλονται είναι άδικοι,  θεωρούν ότι η αντίσταση   είναι καθήκον  όλων μας και επειδή η Πολιτεία μας αγνοεί, το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία Κινήματος  Συνταξιούχων για να μπορεί να ακούγεται η φωνή των 2.500.000 Συνταξιούχων.

 

 

ΤΟ  ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ  ΤΗΣ  Ο.Σ.Τ.Ο.Ε