Ομιλία Προέδρου της Ο.Σ.Τ.Ο.Ε 18/05/2012

Ομιλία Προέδρου της Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. κ. Ιγνατίου Πλιάκου
Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ε.Κ. στις 18.5.2012

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σούλτς,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος και όλων των Συνταξιουχικών Οργανώσεων που παρευρίσκονται σήμερα εδώ, και των οικογενειών τους θα θέλαμε από καρδιάς να σας ευχαριστήσουμε για τη συνέπεια και το ειλικρινές ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για τα προβλήματά μας, το οποίο εκδηλώθηκε με το να ζητήσετε να μας συναντήσετε για δεύτερη φορά, υλοποιώντας τη δέσμευση που μας είχατε υποσχεθεί στη συνάντησή μας 28 Φεβρουαρίου 2012.

Κύριε Πρόεδρε,

Είχα αποφασίσει να σας διαβάσω ένα κείμενο και στο τέλος να σας το επιδώσω, πλην όμως, αυτή τη στιγμή αισθάνθηκα την ανάγκη να σας μεταφέρω από καρδιάς την αγωνία, την αγανάκτηση, τον θυμό, την απόγνωση και την απελπισία που βιώνουν οι συνάδελφοί μας συνταξιούχοι.

Δυστυχώς κύριε Πρόεδρε, έχουμε πάψει πλέον να ελπίζουμε .

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά από 35 έως 40 χρόνια συνεχούς εργασιακού βίου και πληρώνοντας ανελλιπώς τις υψηλές ασφαλιστικές μας εισφορές και οι μόνοι που με ειλικρίνεια εκπληρώναμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις στο ακέραιο, ελπίζαμε μετά το πέρας του εργασιακού μας βίου να ζήσουμε με αξιοπρέπεια .

Η ελπίδα πλέον αυτή δεν υπάρχει!

Στην τελευταία συνάντησή μας που πραγματοποιήθηκε στις 28 /2 / 2012, σας είχαμε ενημερώσει για τον σφαγιασμό των συντάξεών μας και τις απώλειες που έφταναν πάνω από 45 % εξ’ αιτίας των απαράδεκτων νόμων που μας είχαν επιβληθεί.

Πριν ακριβώς από ένα μήνα μας έδωσαν και την χαριστική βολή, μειώνοντας επί πλέον 12% τις συντάξεις μας και 20% τις επικουρήσεις μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι στην προηγούμενη συνάντησή μας, σας είχαμε επισημάνει ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έχουν διαλύσει την μεσαία τάξη και με τις οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων βρέθηκε κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Εκφράσατε τότε την ανησυχία σας ότι οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις θα επιφέρουν την περιθωριοποίηση των συνταξιούχων και την διάλυση του κοινωνικού ιστού της Χώρας μας. Αντίθετα αυτό που χρειάζεται η Χώρα είναι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και η ανάγκη να μειωθεί η ανεργία η οποία έχει φθάσει το 22 % δηλαδή 1.200.000 ανέργους και ιδιαίτερα στους νέους σε πανευρωπαϊκό ρεκόρ που περνά το 54 %. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει περισσότερο από έναν άνεργο. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μας, οι οικογένειές τους και τα εγγόνια μας είναι άνεργα και ενώ ζητούν βοήθεια από εμάς, εμείς με λύπη μας αδυνατούμε να ανταποκριθούμε.

Η θέση των συνταξιούχων είναι απελπιστική κύριε Πρόεδρε, και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σίγουρα θα βιώσουμε ακόμη περισσότερες σκηνές απελπισίας.

Παράλληλα οι συνταξιούχοι βρίσκονται επιπλέον σε οικονομική αδυναμία και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους σε στεγαστικά δάνεια και να βοηθήσουν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους.

Δυστυχώς εξ’ αιτίας των παραπάνω καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα απελπισίας και κατάθλιψης των συνταξιούχων και πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχισθεί ο κατήφορος των συντάξεών μας θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Επί πρόσθετα σημειώνεται ότι οι περικοπές των συντάξεών μας παραβιάζουν ευθέως και κατάφορα α) Tα άρθρα 4, 17 και 22 του Ελληνικού Συντάγματος, β) Tο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και γ) Tις Διεθνείς Συμβάσεις εργασίας και Ασφάλισης του ILO.

Κύριε Πρόεδρε,

Ζητούμε για μια ακόμη φορά την ουσιαστική βοήθειά σας και μέσα από τις δυνατότητες που σας παρέχει το αξίωμά σας και το νέο κλίμα που δημιουργείται στην Ευρώπη.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Οι Συνταξιούχοι μπορεί να είμαστε απόμαχοι της δουλειάς όχι όμως και της ζωής.

Και όταν οι νόμοι που μας επιβάλλονται είναι άδικοι, θεωρούμε ότι η αντίσταση είναι καθήκον όλων μας και επειδή η Πολιτεία μας αγνοεί, το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία Κινήματος Συνταξιούχων για να μπορεί να ακούγεται η φωνή των 2.500.000 Συνταξιούχων.

Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα αυτή την στιγμή να σας παρουσιάσω τους συμμετέχοντες από τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην σημερινή συνάντησή μας και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 350.000 Συνταξιούχους και μαζί με τις οικογένειες τους φτάνουν τις 700.000:

Από τον χώρο της ΟΣΤΟΕ , Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Πρόεδροι όλων των Τραπεζών της δύναμης της.
Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) Ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Μπουρδούκης και μέλη του Προεδρείου.
Από τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Οικονομόπουλος Αναστάσιος και μέλη του Προεδρείου.
Από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) ο Πρόεδρος κ. Ζώης Ιωάννης και μέλη του Προεδρείου.
Από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής (ΟΑΣΑ) ο Πρόεδρος κ. Ταταράκης Θεοχάρης και μέλη του Προεδρείου.
Από τον Οργανισμό Συγκοινωνιών Ελλάδος (ΟΣΕ) ο Πρόεδρος κ. Βασιλόπουλος Παναγιώτης και μέλη του Προεδρείου.

Σε παρέμβαση μετά το τέλος της Ομιλίας του κ. Σούλτς, ο Πρόεδρος επεσήμανε: «Τα περισσότερα που μας είπατε είναι γνωστά και συμφωνούμε, πλην όμως δεν μπορεί η Τρόϊκα να μας κουνάει το δάκτυλο και όταν υπολοίποντο 300.000 ευρώ να δεχθεί (Δεν γνωρίζω εάν το είχε προτείνει η Τρόικα να περικοπούν οι συντάξεις των συνταξιούχων, ενώ θα έπρεπε να προτείνει τα χρήματα αυτά να βρεθούν από τους φοροκλέφτες και την εισφοροδιαφυγή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ο.Σ.Τ.Ο.Ε.
ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΠΛΙΑΚΟΣ