Ανακοίνωση 11/2017

ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ   Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. ;;

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. που διεξάγονται κάθε τρία χρόνια δίνουν σε όλους μας μια διπλή ευκαιρία. Αφ’ ενός να επιλέξουμε μεταξύ των υποψηφίων εκείνους που εκτιμούμε ότι έχουν την ικανότητα να μας εκπροσωπήσουν αποτελεσματικότερα, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας, αφ’ ετέρου να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνεχείς επιθέσεις, στο ήδη χαμηλό επίπεδο των συνταξιοδοτικών και ιατρικών παροχών μας.

Δυστυχώς όμως οι εκλογές του φετινού Νοεμβρίου στιγματίσθηκαν από γεγονότα που δεν τιμούν το επίπεδο των τραπεζοϋπαλλήλων και προκαλούν μια σειρά από ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητά τους. Συγκεκριμένα, μια ομάδα από συνταξιούχους συναδέλφους, κατά δήλωσή τους, της Εμπορικής Τράπεζας, εισήρθε βίαια και απρόκλητα στο χώρο του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ όπου σύμφωνα με το πρόσκληση επρόκειτο να διεξαχθούν οι εργασίες της 36ης Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης και απαίτησε να συμμετάσχει σε αυτή παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος συνταξιούχων της Εμπορικής δεν είχε δικαίωμα να λάβει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης καθώς δεν ήταν ταμιακώς ενήμεροι μη έχοντας καταβάλλει τις εισφορές του 2016.

Συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε όλοι το Καταστατικό κανενός Συλλόγου (ακόμα και σε αυτόν του πιο μικρού χωριού) δεν επιτρέπει τη συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες των μελών που δεν είναι ταμιακώς ενήμερα. Αυτό απαγορεύεται ρητά τόσο από το Καταστατικό όσο και από το ισχύον Νομοθετικό Πλαίσιο. Συνεπώς σε καμία περίπτωση το Δ.Σ. της Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. δεν είχε το δικαίωμα να συναινέσει στην παρανομία που θα καθιστούσε την όλη διαδικασία άκυρη. Γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογος των Συνταξιούχων της Εμπορικής έχει εκλέξει νέο Δ.Σ. το οποίο διεξάγει διαχειριστικό έλεγχο για την οικονομική διαχείριση της προηγούμενης Διοίκησης, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλει τις υποχρεώσεις του έναντι της ΟΣΤΟΕ. Το ύψος των εισφορών των συλλόγων-μελών καθορίζονται με διαφανείς διαδικασίες και έχουν σχέση με τη δύναμη του κάθε πρωτοβάθμιου συλλόγου. Η Ομοσπονδία είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε μορφή ελέγχου από αρμόδιους και νομότυπα εξουσιοδοτημένους ελεγκτές προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθή καταβολή των ετήσιων εισφορών του συλλόγου της Εμπορικής.

 Η ανωτέρω ομάδα προέβη σε βιαιοπραγίες, προπηλακισμούς και απειλές σε βάρος των άλλων αντιπροσώπων μελών και κατά της Δικαστικής αντιπροσώπου καταλαμβάνοντας την αίθουσα που επρόκειτο να διεξαχθούν οι εργασίες, καταστρατηγώντας κάθε διάταξη του καταστατικού και του Νόμου, αρνούμενοι να αποχωρήσουν παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Δικαστικού. Μετά από αυτές τις επιεικώς απαράδεκτες ενέργειες οι οποίες καθοδηγούντο από τον συνάδελφο συνδικαλιστή του Συλλόγου της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Κώστα Ευσταθίου, οι διαμορφωθείσες συνθήκες δεν εξασφάλιζαν την νόμιμη, ασφαλή και δίχως τον κίνδυνο βλάβης της σωματικής ακεραιότητας των αντιπροσώπων, διενέργεια των εργασιών της Συνέλευσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη αρνητική κατάσταση, έχοντας δε εξαντλήσει κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης και των προϋποθέσεων της νόμιμης διεξαγωγής των σχετικών διαδικασιών, αποφάσισε να προτείνει, στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των οικονομικά τακτοποιημένων μελών που παρευρίσκοντο στο χώρο, τη διεξαγωγή των εργασιών της Συνέλευσης στον χώρο των γραφείων τη Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Τ.Ο.Ε.) (πρόκειται για την αντίστοιχη δευτεροβάθμια οργάνωση των εν ενεργεία συναδέλφων). Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε αποδεκτή από το σύνολο σχεδόν των αντιπροσώπων οι οποίοι μετέβησαν στον ανωτέρω χώρο όπου και έλαβαν χώρα απρόσκοπτα οι εργασίες.  

Συνάδελφοι, καθώς βιώνουμε σε μια δύσκολή από κάθε άποψη εποχή, στην οποία δεν υπάρχουν αθώες συμπτώσεις και αγαθές προθέσεις η αλληλουχία των γεγονότων μας δημιουργεί ορισμένα εύλογα ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητά τους τα όποια θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας. Ειδικότερα:

  • Γιατί το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου της Εμπορικής Τράπεζας επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης και όχι της συνεργασίας με την ΟΣΤΟΕ προκείμενου να αποσαφηνισθούν τα οικονομικά θέματα (εφ όσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν) ;;;; Υποκρύπτεται κάποιος άλλος λόγος;;; Η δημιουργία συνθηκών σύγκρουσης και όχι συνεργασίας μήπως αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της Ομοσπονδίας και τελικά στη διάλυσή της;;; Εάν ό στόχος των συναδέλφων ήταν πραγματικά η ενδυνάμωση της Ομοσπονδίας γιατί δεν έλαβαν μέρος νομότυπα στις διαδικασίες;;;
  • Ποίος είναι ο ρόλος και που αποσκοπεί η συμμετοχή στις εξόφθαλμα έκνομες ενέργειες του συνδικαλιστή του συλλόγου συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος κ Ευσταθίου;;;; ο οποίος όχι μόνο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο εκλεγόμενος και «Πρόεδρος» στη παρωδία της συνέλευσης άλλα είχε και το θράσος να αποστείλει εκφοβιστικό εξώδικό στα εκλεγμένα μέλη της εφορευτικής επιτροπής κατά την ημέρα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών;;; Ο εν λόγω συνάδελφος που έχει κατ’ επανάληψη εκφρασθεί απαξιωτικά για την Ομοσπονδία, στις συγκεντρώσεις των μελών του δικού του συλλόγου, απέκτησε όψιμη ευαισθησία για τα θέματα μας;;
  • Τελικά είναι η ενότητα όλων των συνταξιούχων το ζητούμενο προκείμενου να διεκδικήσουμε όλοι μαζί με την αποκατάσταση των απωλειών και να αποκρούσουμε τις προσπάθειες περαιτέρω αποδυνάμωσης των έτσι και αλλιώς πενιχρών παροχών μας;;; Οι προγονοί μας έλεγαν «Εν τη ενώσει η ισχύς». Ποιοι και για ποιους ανομολόγητους στόχους υπονομεύουν τώρα, που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, αυτή την ενότητα;;; Ποιους εξυπηρετεί η ανυποληψία, και τελικά (ίσως) η διάλυση της ΟΣΤΟΕ;;;

Συνάδελφοι,

Οι προσπάθειες διάσπασης δεν θα περάσουν. Η ΟΣΤΟΕ θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται παρά «τους ευσεβείς πόθους» των διασπαστών και υπονομευτών της, συστρατευόμενη και υποστηρίζοντας με όλες τις δυνατότητες της δίκαια αιτήματα των μελών μας. Ο δρόμος της ενότητας και της συσπείρωσης είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από κάθε άλλη φορά. Οι κάποτε ένθερμοί υποστηρικτές αυτών δύο βασικών συνδικαλιστικών αρχών έχουν «μεταλλαχθεί» σε ανελέητους διώκτες τους. Έχουμε κάθε δικαίωμα να υποπτευόμαστε ότι ενεργούν ως φερέφωνα και «μπροστινοί» συμφερόντων που έχουν ως στόχο την αποσυσπείρωση του κλάδου και μέσω αυτής στην αποδυνάμωση των αγώνων μας προκειμένου να διεκδικήσουμε μαζικά τη διατήρηση του οποίου οικονομικού επιπέδου μας έχει απομείνει και τον προγραμματισμό με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο των μελλοντικών διεκδικήσεων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΟΣΤΟΕ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ

        ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ